You are here: Home / Generale / Visagism

Visagism

Introducere în Visagism

Cu ceva vreme în urma am asistat la un seminar ținut de Claude Juliard despre visagism. Nu știam exact despre ce urma să se vorbească dar m-am dus încrezătoare și curioasă. Curioasă pentru că nu mai asistasem la un seminar ce trata o temă ca asta. Şi aveam toate motivele să fiu, tipul a fost magnific! 🙂 Două ore și ceva cât a vorbit (și eu nu pot fi atentă mai mult de 30 de minute când vine vorba de speech-uri) am stat gură-cască 🙂 Fiecare frază mă captiva și parcă aș fi vrut să înregistrez fiecare observație și amănunt.

Ca să încerc o definiție rapidă a termenului visagism, aș putea spune că se ocupă cu relația dintre forma feței, gesturile și mimica persoanei, pentru a obține un look complet și echilibrat.

La inceputul carierei mele de stilist, mă tot întrebam (de fapt tot întrebam în stânga și în dreapta) de unde știu stilistii ce tunsoare se potrivește unei persoane. De ce unora li se potrivește bretonul scurt și altora nu, sau cum voi știi cărui tip de fizionomie i se potrivește o tunsoare scurtă, și multe altele. După acest seminar, parcă totul a început să aibă un înțeles, și să se lege ideile din capul meu. Nu pot să spun că am ajuns să știu tot ce se poate știi (și nimeni nu cred că poate pretinde asta), dar cu timpul începi să te deprinzi, să observi mai bine oamenii, ticurile lor, expresia feței atunci cand îți povestesc despre părul lor, etc.

Adevărul este că trebuie să îți alegi tunsoarea pe care o dorești având în vedere forma feței. De multe ori nu știm exact ce vrem, așteptăm ca stilistul să ne ofere sfaturi (ceea ce este și normal). Pe lângă forma feței, textura părului joacă un rol la fel de important. Degeaba alegi o tunsoare care se pretează părului drept (sau celui ondulat), dacă al tău e ondulat (sau drept).
Probabil că nu mulți au idee despre forma feței lor și ceea ce li se potrivește. De aceea am decis să scriu acest articol.

Tipuri de fizionomii

Cele mai des întâlnite tipuri de fețe sunt: rotundă, ovală, pătrată, triunghiulară, în formă de inimă, în formă de romb și alungită.

Rotundă

Pe cât de lungă e fața, pe atât e de lată, cu mici variații. Fața e mai lată în dreptul obrajilor.

Ovală

Lungimea este o dată și jumatate din lățime. Fruntea e mai lată ca bărbia. Obrajii ies în evidență. Fața se “încheie” cu o bărbie îngustă.

Pătrată

Fața e aproximativ la fel de lungă pe cât de lată. Fruntea, obrajii și bărbia sunt cam de aceeași lățime. Bărbia pătrată e cea mai evidentă caracteristică.

Triunghiulară

Este opusul feței în formă de inimă. Bărbia e cea mai proeminentă, iar trăsăturile se îngustează pe măsură ce urcăm spre obraji, tâmple și frunte.

Formă de inimă

Îngustă la bărbie, și lată în obraji și frunte. Este similară cu cea ovală, însă e mult mai îngustă în zona bărbiei.

Formă de romb

Fruntea și bărbia sunt înguste, iar obrajii proeminenți și lați.

Alungită

E mai lungă, decât lată. Fruntea, obrajii și bărbia sunt aproximativ egale ca lungime. Se observă tenta de lungire a feței.

Cum ne putem măsura fața?

Măsoară-ți lungimea feței în dreptul obrajilor și deasupra lor. Notează pe o foaie de hârtie rezultatul. Apoi măsoară osul mandibulei intre punctele cele mai late. Fa la fel si cu fruntea, scriind toate masuratorile. Masoara apoi lungimea dintre plantatia parului si barbie.

Tipul de față cel mai avantajat este cel oval. De ce? Pentru că acestei fețe i se potriveste orice tunsoare/linie. Este fața ideală. Însă nu există simetrie perfectă. Ideal ar fi ca distanța dintre sprâncene să fie de o sprânceană, iar lungimea feței ar trebui să fie împărțită în trei părți egale, fiecare având lungimea nasului. Însă nu trebuie să ne dorim să avem aceste măsuri “perfecte” pentru că nu asta dă frumusețe unei persoane.

Tocmai imperfecțiunile (și aici vorbesc serios) dau farmec fiecărei persoane. De fapt nu cred că există vreo persoană care să întruchipeze perfecțiunea 100% (deși sunt unele care se apropie de ea), prin perfecțiune înțelegând aceste măsuri ideale. Trebuie să profităm de ce avem și să încercăm să scoatem în evidență atuurile, iar părțile mai puțin arătoase, să le mascăm. Aici sunt câteva trucuri prin care putem face asta…

Ce și cui i se potrivește? Do’s and don’t’s

Pentru fețele rotunde este recomandat volum în creștetul capului. De asemenea, cărarea pe o parte sau alta e o modalitate de a atenua forma rotundă. Câteva șuvițe păstrate de-a lungul bărbiei vor da impresia de alungire a feței. În cazul în care optați pentru o tunsoare scurtă, asigurați-vă ca direcția tunsorii merge spre spate. Este de preferat tunsoarea graduată și/sau texturizată. Evitați o lungime medie sau cărarea pe mijloc care evidențiază rotundul feței. În mare, încercați să evitați volumul în jurul urechilor și obrajilor.

Fețele pătrate sunt avantajate de tunsori care rotunjesc fața, de un breton filat și cărare pe o parte. Pentru a atenua din unghiurile drepte, tunsorile cu șuvițe rebele ce încadrează fața se potrivesc perfect. Daca ai păr drept, încearcă să îl ondulezi cât mai natural, pentru a echilibra astfel trăsăturile feței. Evită tunsorile angulare, în linii drepte sau cărarea pe mijloc. Dacă optezi pentru un bob, ai grijă să fie deasupra sau dedesuptul bărbiei, și filat. Bretonul tăiat drept nu e o opțiune prea fericită.

Pentru fețele triunghiulare aș opta pentru tunsori care dau volum în părțile laterale (astfel diminuându-se linia dură a bărbiei). Asigură-te că zona tâmplelor este accentuată. Se potrivește și o linie mai scurtă. Evită volumul în partea de jos a feței. Dacă optezi pentru păr lung, asigură-te ca volumul nu se află la baza bărbiei, deoarece asta va da impresia de lățire a mandibulei.

Pentru cei care au fața în formă de inimă, este recomandată o tunsoare medie, până la barbie. Bobul se potrivește perfect acestui tip de față pentru că dă volum în partea de jos, unde se îngustează bărbia. Încearcă să eviți volumul excesiv în creștet, și liniiile care accentuează calota. Mai bine evidențiază obrajii, acoperind fruntea cu un breton ușor filat.

Fețele în formă de romb se pot juca cu o diversitate de stiluri, însă un romb adevărat ar trebui să lase puțin volum în partea din spate (asemănător cu cele în formă de inimă), pentru a crea echilibru. Evită să-ți acoperi fața cu păr, pentru a nu ascunde trăsăturile acesteia.

Cei care au o față alungită pot opta pentru linii scurte sau medii, cu volum în părțile laterale și breton ușor filat. Tunsorile scurte sau medii vor da impresia de scurtare a feței. Un păr lung, ce accentuează și lungește fața nu e de dorit. De asemenea, încearcă să eviți volumul în creștetul capului. Evită șuvițele ce încadrează fața prea mult și dau impresia de alungire a ei.

Am lăsat pentru final fețele ovale, pentru că, așa cum spuneam și mai sus, acestora li se potriveste orice. Ele se pot bucura de o mare varietate de tunsori, atât timp cât nu le acoperă fața. Încearcă să nu îți ascunzi atuurile, acoperindu-le cu păr, ci profită de ele 🙂

Share Buttoncoded by nessus

5 comments

 1. la forma fetei triunghiulara depinde unde vine baza triunghiului,daca este triunghi cu baza in jos ciel ,atunci chiar are nevoie de volum in partea de jos,si ai uitat sa vorbesti la carare despre armonie si caracter….oricum este foarte vast visagismul…si…cam haotic structurat….cat despre formele fetei…sunt foarte multe opinii si contraziceri…fiecare academie cu filozofia ei. unii vorbesc despre mai multe tipuri de fete altii de mai putine…un foarte mare haos dupa parerea mea si am stat langa foarte multe nume mari din aceasta bransa ,evident nu de la noi din tara. un singur nene mi-a spus povestit cum e si cu profilele fetelor ca si alea sunt de cateva tipuri si sunt in armonie cu formele fetei,deci atentie la tunsori si bretoane ca se interpreteaza destul de greu . deci ca sa recomandam sau sa facem o tunsoare, trebuie sa tinem cont de: 1.forma fetei( se interpreteaza intotdeauna cu parul prins in coada si de la o distanta de peste 1 metru,altfel risti sa confunzi para cu marul oricat de profesionist ai fi) 2. profilul fetei ( aici se echilibreaza forma fetei din laterale,in functie de frunte,nas,barbie,la aceasta parte a diagnozei se stabileste si bretonul,daca trebuie ,daca merge si ce fel de breton), 3. formele geometrice ale fetei (nas,pometi,frunte,barbie,buze,maxilare,urechi;aici se alege bretonul-in functie de ce avem nevoie,adica daca vreau sa subliniez niste trasaturi sau daca vreau sa creez o difuzie,lungimea si asimetriile din tunsoare ); Sunt foarte multe de spus legat de formele fetei tocmai de aceia nu sunt bune aceste informatii pentru oricine decat ptr cei care s-au antrenat si si-au format ochii. Daca te uiti la majoritatea academiilor mari din lume si a profesionistilor,ai sa vezi ca pun foarte mult accent pe efectele si geometriile din tunsoare fara ca aceasta sa aiba vreo treaba cu trasaturile si formele fetelor. (ex.castroanele de la Vidal si altele;eu sunt fan vidal,dar acele tunsori masculinizeaza si uratesc foarte mult curajoasele posesoare,lasandu-le fara nici un pic de aer feminin).
  Cursul lui Claude Juillard e structurat pe 3 module dintre care 2 s-au tinut in tara la academia loreal,Claude Juillard fiind Ambasador L’oreal Professionell si ultimul s-a tinut in Antalia. La noi in tara l-a facut doar o data ,si au participat vreo 20 de stilisti printre care si Geta Voinea.
  Francezul s-a mirat de felul cum tund coaforii din Romania ,necunoscand formele fetei. In concluzie se pare ca am fost colegi la cursul lu nenea francezul. Imi place blogul tau si tin sa te felicit pt ceea ce faci.

 2. Hey! Mi-a placut foarte tare articolul asta. Si pe mine ma intereseaza acest concept. Ai idee de unde pot face rost de materiale despre acest concept? Sau la ce brand se tin seminarii despre acest subiect? Multumesc frumos!

  • Buna,
   Seminarul la care am asistat eu s-a organizat la Academia Lóreal din Bucuresti, iar Claude Julliard a fost cel care l-a sistinut. Daca vrei, cauta pe Google articole legate de el, care trateaza subiectul asta.
   Succes 🙂

 1. Pingback: Parul barbatilor

Scroll To Top