You are here: Home / Intretinerea parului / Întreținerea părului

Întreținerea părului

Cum să avem grijă de părul nostru

Părul … deși se spune că părul este mort, totuși el crește, își schimba culoarea și chiar și textura de-a lungul timpului. Cum zicea și Caragiale “curat murdar”, așa spun și eu: părul este un mort viu 🙂

Parul, la fel ca și fața sau corpul, trebuie îngrijit constant. Are nevoie de atenție ca și restul corpului, pentru a arăta bine, și evident, rezultatele apar în timp. Așa cum moștenim genetic anumite trăsături de la părinți, la fel se întâmpla și cu părul. Dar nu putem pune totul pe seama geneticii. Putem avea un păr bun și cu timpul să se degradeze pentru că nu a fost îngrijit, și invers, putem deține o podoabă capilară nu foarte bogată, dar cu timpul, acordându-i atenție, să o îmbunătățim.

Spălarea părului

De obicei este recomandată spălarea părului de două ori (mai ales dacă avem părul gras). De ce? Pentru că primul șampon îndepărtează impuritățile din păr (resturi de produse de styling, praf, etc), abia al doilea reușind să îl curețe în profunzime. Înainte de aplicarea șamponului trebuie să ne asigurăm că părul este ud 100% și nu doar la suprafață. Este foarte important ca atât după prima șamponare cât și după a doua, să clătim părul până când nu mai sunt urme de spumă (mai ales la rădăcina), adică până când scârțâie. La uscarea părului nu ar trebui să existe urme de sebum sau de spumă uscată. La sfârșit, (dacă rezistăm:) ) putem să îl clătim cu puțină apă rece ca să se închidă cuticula mai bine, însa nu este obligatoriu să facem asta dacă ne simțim inconfortabil.

Pentru diferite tipuri de păr, există modalități diferite de îngrijire

Părul uscat și degradat are nevoie de hidratare, hrănire. Trebuie spălat cu un șampon hidratant, apoi tratat cu o mască din aceeași gamă, și pregătit pentru coafat, aplicandu-se un produs leave-in termoprotector sau hidratant, în funcție de cum dorim să-l coafăm.

Părul gras atât la rădăcină cât și la vârfuri necesită un șampon purifiant și un tratament pentru lungimi și vârfuri.

Părul fin și sensibil trebuie tratat cu un șampon ce acționează la rădăcina părului, pentru a-l întări și revigora. Balsamul/masca nu trebuie uitate pentru că în general, acest tip de păr se încurcă la vârfuri și este greu de pieptănat.

Părul ondulat natural, este de cele mai multe ori deshidradat și/sau rebel. Trebuie disciplinat cu un șampon anti-frizz, mască și un produs de styling tot cu acțiune anti-frizz.

Părul colorat trebuie îngrijit cu produse de îngrijire destinate acestui tip de păr. În general, părul vopsit este puțin mai aspru, sau tinde să se usuce. Un șampon și o mască ce protejează culoarea, hidratându-l pe lungimi și vârfuri, sunt recomandate.

Desigur există și tipuri de păr mixt, spre exemplu, colorat și gras, gras la rădăcini și uscat la vârfuri, și altele. Trebuie să îi oferim ceea ce are el nevoie nu ceea ce credem noi că ar avea nevoie.

Greșeli frecvent întâlnite

Există câteva greșeli care se întâlnesc frecvent. Una ar fi că trebuie să ne spălam părul în fiecare zi. Prin spălatul zilnic, părul este lipsit de uleiurile esențiale, lăsându-l tern. Chiar și un păr gras poate fi tratat cu un șampon cu un pH neutru. Cand îl spălați, nu-l agresați cu unghiile și nu fiți prea viguroși.

Pentru a evita vârfurile deteriorate, nu încerca să-l piepteni când este ud, dacă nu ai aplicat în prealabil o mască (ce a fost clătită) sau un produs de styling adecvat; nu folosi sub nici o formă placa/ondulatorul pe părul care nu este uscat 100%, coafura nu va rezista iar părul va fi supus unui șoc termic nedorit.

O altă greșeală ar fi să ne ștergem părul cu prosopul, însa într-un mod agresiv. Această acțiune face cuticula mai dură, care poate avea ca efect un păr “explodat”, greu de aranjat. Este mai bine să întrebăm un specialist despre ce ar trebui să folosim când spălăm, tratăm și coafăm părul, pentru a obține un efect maxim.

Printre alte greșeli se numără și idea cum că trebuie să ne tundem/coafăm în funcție de ultima modă. Se poate ca ultima culoare sau tunsoare în vogă să nu ni se potrivească perfect. Eu sunt de părere că se poartă ceea ce ți se potrivește cel mai bine. Într-adevăr există trenduri în materie de culoare și tunsoare, dar până la urmă te simți bine cu ceea ce te prinde cel mai bine.

După cum am auzit “în popor”, o dietă sănătoasă de multe ori înseamnă și un păr sănătos. În engleză este o vorbă “gargabe in, garbage out”.
Journalistic forms of expression, investigative techniques, and ghostwritinghilfe.com methods employed in public relations and advertising work.

Share Buttoncoded by nessus

2 comments

  1. Pingback: Parul barbatilor

  2. Pingback: Tunsori

Scroll To Top