You are here: Home / Colorare / Decolorarea părului

Decolorarea părului

Când, cum și de ce să ne decoloram părul

Decolorarea este procesul chimic prin care se îndepărtează pigmentul (natural sau artificial) din păr. De ce alegem să ne decolorăm? De multe ori probabil că nu vrem (pentru că nu e foarte placut), dar e necesar, pentru că ne dorim o altă culoare. Dacă ne dorim o nuanță mai deschisă decât cea pe care o avem, trebuie să ne decolorăm (dar NU întotdeauna). De ce? Pentru că o culoare nu deschide o altă culoare (vezi articolul despre vopsirea părului). Astfel, trebuie îndepărtat mai întâi pigmentul din păr, pentru ca apoi să fie înlocuit cu altul.

Este de preferat ca decolorarea părului nu ar trebui să fie făcută foarte des, pentru că usucă firul de păr și îl poate fragiliza. Este bine să aștepți câteva luni între decolorări și între timp asigură-te ca îl hrănești și hidratezi cu șamponul și balsamul potrivit.

Spuneam că nu este nevoie întotdeauna să-ți decolorezi părul dacă vrei să îl deschizi. Dacă ai o culoare naturală în păr și vrei s-o deschizi cu câteva tonuri, asta se poate face doar din vopsea.
Am întâlnit o persoană care și-a dorit o nuanță mai deschisă și s-a decolorat. Atât. Fără să mai aplice vopsea după. Eu nu recomand deloc această variantă, pentru că părul (după acest proces chimic) rămâne fără luciu, fără culoare. De aceea trebuie vopsit după. De multe ori decolorarea nu iese uniform 100%, motiv pentru care trebuie aplicată vopseaua după.

Această operațiune nu trebuie să fie făcută acasă sub nici o formă, pentru că vă garantez că nu va ieși cum doriți. Unul dintre motive este acela că nu vedeți cum și cât se deschide culoarea la spate, iar decoloratul trebuie început de la ceafă, mergând spre creștet în șuvițe subțiri, lăsând la sfârșit rădăcina (care se deschide întotdeauna mai repede).

Decolorarea se realizează cu oxidanți de 3%, 6%, 9% sau 12% (mai rar). Oxidantul se alege în funcție de câte tonuri vrem să deschidem. Pentru a obține diferite nuanțe de blond, nu este neapărat necesară decolorarea, unele putând fi obținute și din vopsea. Există produse care deschid doar rădăcina (naturală) și care nu afectează restul părului în cazul în care intră în contact cu acesta.

Mai există și vopsea (cu efect de decolorare) care se aplică pe rădăcină dar de cele mai multe ori este nevoie să se mai aplice o alta care să-i dea nuanța dorită.

Decapajul

Se diferențiază de decolorat prin faptul că este mult mai puțin agresiv, dar îi lipsește și puterea de deschidere a primului procedeu. Este ca un gomaj, adică se îndepărtează surplusul de pigment aflat în păr, pentru a se obține un reflex mai intens. Produsul (oxidant + pudră) se poate combina și cu un șampon cu pH neutru, realizându-se astfel un șampon care se aplică direct pe păr. Din nou, nu este recomandat să vi-l faceți singure, pentru că nu veți putea controla procesul de deschidere așa cum o poate face un stilist.

Share Buttoncoded by nessus

111 comments

 1. Buna! Sunt vopsita armiu-roscat din octombrie 2015, au inceput sa mi-se vada deja radacinile (culoarea mea naturala este saten). Cum ar trebui sa procedez ca sa ajung la o nuanta uniforma de blond? Am inteles ca roscatul este cel mai greu de scos din par si presupune un proces de durata. Ma gandeam sa il las sa creasca pana scap de roscat, dar nu am rabdare. Am parul mai lung de umar. Multumesc anticipat! O zi faina!

 2. Salut!
  As avea o intrebare la dvs..parul meu este decolorat de un an si ceva..de cite ori l-am vopsit putin timp se tinea culoarea pe el si acum as dori sa-l fac asa un blond-suriu..s-ar primi? Si cam ce culori ar trebui sa folosesc?

 3. Buna seara am nevoie urgent de o solutie….am fost blonda si am dorit Sa mi inchid Putin radacina si miam cumparat henna emita brown si doamne ce urit Mia esit ce Sa fac?

 4. Buna. O intrebare daca se poate. 🙂 Sunt vopsita brunet si as vrea sa devin roscata..sau mai bine zis rosu. Am sprancenele inchise la culoare(tatuate),nu negre,dar inchise. M-ar avantaja oare un rosu in stil Rhiana? Nu am ten alb ci usor creol. Ms mult,cu respect.

 5. Buna ,
  Am ales acum ceva timp nuanta nr 4 de la majirel a iesit ceva mai inchis, am continuat in aceasta perioada cu aceasta nuanta.Ieri am cumparat nuanta 6 de la inoa ods 2 si oxidant 20% si rezultatul nu este cel dorit. radacini nuanta 6 si pe restul firului de par nimic care sa-mi atraga atentia. oare trebuia sa folosesc pe lungime oxidant de30%.precizez ca am stat destul de mult cu vopseaua pe par. multumesc

 6. Buna!
  Sunt brunteta de aproximativ 10 ani. Folosesc vopsea din comert. Vreau sa renunt la brunet, dar nu prin decolorare sau decapaj, ci treptat. De 2 zile m-am vopsit cu Loreal Excellence 3.0 (ultima nuanta de saten inchis), categoric mi-a prins doar la radacini. Aceasta procedura as vrea sa o aplic pana se elimina negrul….mentionez ca am parul foarte lung.
  Intrebare: Procedez corect? Daca da imi recomandati vreo vopseaua anume?

  • Buna,

   Da, procedezi bine. E normal ca numarul 3 sa prinda doar la radacina (momentan). Cu timpul, vei scapa de negrul de pe lungimi daca vei continua pe aceasta cale. Ti-as da un sfat: cand te mai vopsesti, sa nu aplici din vopseaua nr 3 si pe lungimi pentru ca firul de par se va incarca inutil cu pigment. Lasa-l sa se deschida, si apoi, cand tot parul are o culoare uniforma, la sfarsit, poti face emulsie. Dar mai ai pana atunci 🙂

   O zi buna,

   Teddy

Scroll To Top